Menu Sluiten

voedselbedeling

De Groeiboom

Enkel voor inwoners van Beerse en Vosselaar, doorverwezen door het OCMW.

De Groeiboom

Er zijn heel wat mensen die op het einde van hun geld nog een stukje maand overhouden.

Aanmelden via het OCMW kantoor van Beerse of Vosselaar

Op een professionele en veilige manier zorgen wij ervoor dat MIA’s die het nodig hebben, gezonde voeding kunnen ophalen in ons lokaal “De Groeiboom” in de Peerdekensstraat 8 in Beerse.
Op zaterdag van 10:00 tot 11:30, de poort opent om 09:30
Op donderdag van 18:00 tot 19:00, de poort opent om 17:45
Voor data zie Openingsuren.

Altijd een lege draagtas meebrengen anders betaal je € 1.
Op zaterdag kan je de kartonnen doos meebrengen en dan zijn plastieken dozen (~1l) met deksel ook welkom.

Ook hier werken we samen met heel wat organisaties, met bedrijven, met de Europese Unie en met de voedselbanken. Door onze manier van werken kunnen zij er gerust in zijn dat voedseloverschotten bij de juiste mensen terechtkomen, op de juiste manier en op het juiste moment.

Vleeswaren en bereide gerechten worden ingevroren op vervaldag en worden voorzien van een kleine sticker met datum. Ontdooide voedingsmiddelen dienen onmiddellijk geconsumeerd te worden en mogen niet opnieuw ingevroren worden. Van de groenten die niet ingevroren kunnen worden, wordt soep gemaakt en ingevroren.

Ingevroren voedsel

Invriesdatum

Voedsel geschonken door steunende bedrijven wordt door ons of door de bedrijven zelf voorzien van een stikker met de invriesdatum.

Dit voedsel moet direct na het ontdooien verbruikt te worden of zo snel mogelijk terug in de diepvries geplaatst te worden.

Ontdooide voedingsmiddelen mogen niet meer terug worden ingevroren.

“Te gebruiken tot” of “Ten minste houdbaar tot”: Maak het onderscheid!

Wist je dat er twee soorten vervaldata bestaan?

Enerzijds zijn er producten met een uiterste consumptiedatum (TGT of “te gebruiken tot…”). Het gaat meestal om gevoeligere producten die snel bederven (fijne vleeswaren, vis,…). Bij deze producten moet je de datum die vermeld is op de verpakking nauwgezet respecteren, consumeer deze voedingsmiddelen dus niet meer zodra de datum verstreken is! Vooral als je een zwakker immuunsysteem hebt (bejaarden, zwangere vrouwen, zeer jonge kinderen,…).

Anderzijds zijn er producten die een datum van minimale houdbaarheid hebben (THT of “ten minste houdbaar tot”). Deze vermelding is over het algemeen voorbehouden voor droge producten (bloem, koekjes,…), of melk in brik, of voor voeding in conserven bijvoorbeeld,…

Goed nieuws wanneer je voedselverspilling wilt voorkomen! Een THT-datum op een verpakking betekent dat je het product na deze datum nog veilig kan consumeren! Let er wel op dat de producten op een correcte manier zijn bewaard en de verpakking niet beschadigd is. Ook al slaat je chocolade misschien een beetje wit uit, of hebben koolzuurhoudende dranken wat minder bubbels … dit betekent niet dat je ze moet weggooien! Ga wel na of het product geen verdachte geur of uitzicht heeft.

Voor je verspilt

UITGESTELD BROOD: een initiatief van ’t Geburt Beerse

Bij sommige bakkers in Beerse en in Vosselaar kunnen klanten een extra, zogenaamd “uitgesteld” brood kopen.
De tegoedbonnen hiervoor worden bij De Watertoren verzameld, de bakker bakt de overeenkomstige “uitgestelde” broden en die bonnen worden via de voedselbedeling van De Watertoren bezorgd aan mensen die deze hulp broodnodig hebben.